Što je alternativna skrb?

Djeci koja ne mogu zbog životnih i obiteljskih okolnosti odrastati u okruženju vlastite obitelji ili koja su uskraćena za brigu roditelja na način koji bi bio prikladan i potreban ili u određenim situacijama sigurnosnog i visokog razvojnog rizika nužno je zadovoljavanje njihovih prava i interesa osigurati na drugom mjestu i to s posebnom pozornošću – potrebno je pomoći djetetu upravo osiguravanjem zamjenske (alternativne) zaštite i mjesta boravka.

U okviru SOS obitelji naših SOS Dječjih sela na području Lekenika i Ladimirevaca djeci osiguravamo visoko kvalitetnu alternativnu skrb obiteljskog tipa. Za mlade osobe brinemo u okviru četiri SOS Zajednice mladih koje funkcioniraju kao male domske zajednice.

Svako dijete zaslužuje odrasti u domu punom ljubavi.

SOS Dječja sela širom svijeta već 70 godina pružaju kvalitetnu alternativnu skrb u obiteljskom okruženju. U brizi za djecu uvijek u središte svog rada stavljamo potrebe, individualni razvoj i najbolje interese svakog djeteta.

Kada djeca izgube roditelje ili više ne mogu živjeti s njima, trebaju i imaju pravo na odgovarajuću alternativnu skrb.

Prikladna alternativna skrb znači sigurno i brižno okruženje za svako pojedino dijete da raste i postigne svoj puni potencijal.

Djecu smještamo u sustav alternativne skrbi kad je to u njihovom najboljem interesu i kad za to imamo suglasnost odgovarajućih tijela. Kao dio nacionalnog sustava skrbi o djeci imamo gotovo 30 godina iskustva u pružanju dugoročne alternativne skrbi zasnovane na modelu skrbi obiteljskog tipa – koju nazivamo SOS obiteljska skrb – ali i na drugim oblicima alternativne skrbi, kao što je program za mlade SOS Zajednica mladih koje funkcioniraju po principima male domske zajednice.

1. Skrb obiteljskog tipa

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska osnivač je i financijski brine o dva dječja doma koja djeluju u sustavu socijalne skrbi RH – SOS Dječjeg sela Lekenik i SOS Dječjeg sela Ladimirevci, u okviru kojih pružamo alternativnu skrb obiteljskog tipa za djecu i mlade bez adekvatne obiteljske skrbi. Kroz svoje programske sadržaje već dugi niz godina uspješno provodimo svoju misiju i viziju.

Temelj rada i odgojnog pristupa usluga direktne skrbi u SOS Dječjem selu Hrvatska je obiteljski koncept. U svakodnevnom životu našoj djeci želimo pružiti ljubav, sigurnost i postupno ih približiti trenutku kada će postati samostalni u društvu u kojemu žive. SOS mame, odgajatelji i svi drugi zaposlenici SOS Dječjih sela žive vrlo dinamično samo s jednim ciljem – da stvore uvjete za mirno i sretno djetinjstvo djeci te kvalitetnu pripremu naših mladih za osamostaljenje. U cilju toga potiče se razvoj njihovih potencijala i osigurava kvalitetna priprema za njihovo odrastanje. Svjesni smo odgovornosti da kroz život u našem SOS sustavu skrbi o djeci i mladima otvaramo vrata njihove budućnosti.

U SOS obiteljima, u okviru oba SOS Dječja sela brinemo za više od 160-ero djece. O njima skrbe SOS mame koje im, uz osnovne potrebe, pružaju bezuvjetnu ljubav kakvu svako dijete svojim rođenjem zaslužuje. Biti SOS mama posebna je profesija s jedinstvenim dužnostima i izazovima. SOS mame su educirane i stručno osposobljene odgajateljice koje sa svakim djetetom stvara emocionalno stabilan i čvrst odnos u njegujućem i sigurnom obiteljskom okruženju.   Djeca koja zajedno sa SOS mamom žive u jednoj od SOS kuća predstavljaju SOS obitelj. Obiteljske veze razvijaju se na prirodan način, djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre, a biološka braća i sestre su u istoj SOS obitelji. Tu se djetetu pruža sigurnost, emocionalno toplo okruženje i osjećaj pripadnosti. To traje sve do trenutka kada dijete postane toliko osnaženo da može prijeći na sljedeću stepenicu odrastanja i osamostaljenja, biti uključen u program za mlade, tj. nastaviti školovanje i život u okviru jedne od četiri SOS Zajednice mladih gdje se kontinuitet brige nastavlja sve do završetka srednje škole, upisa na željeni fakultet ili zaposlenja.

U nastojanju da pronađemo najbolji mogući oblik alternativne skrbi za svako dijete, neprestano uvodimo inovacije i unapređujemo suradnju s SOS obiteljima, a naše iskustvo i kompetenciju koristimo za iznalaženje najboljih oblika skrbi u suradnji s našim partnerima. Ako je za dijete najbolje da se vrati u svoju biološku obitelj, taj proces aktivno podržavamo i pomno pratimo.

SOS Dječje selo Lekenik

Za izgradnju prvoga hrvatskoga SOS Dječjeg sela odabrano je slikovito turopoljsko selo Lekenik, smješteno na pola puta između Zagreba i Siska, uz rijeku Savu na istoku i podno Vukomeričkih gorica na zapadu. Pogodan smještaj, potrebna infrastruktura, gostoljubivost stanovništva i spremnost na suživot bili su presudni za odabir ove lokacije. Kamen temeljac svečano je položen 10. rujna 1992. U četiri mjeseca izgrađeno je 15 obiteljskih kuća za smještaj djece, zajedno s pratećim objektima i dječjim igralištem.

Izgradnju, opremanje i uređenje projekta SOS Kinderdorf Internationala financirala je zaklada Hermann- Gmeiner-Fonds Deutschland e.V., iz Münchena, sredstvima koja su darovali brojni donatori i prijatelji SOS Dječjih sela. Najvećim je donatorima ime ispisano na mramornim pločama na pročeljima kuća.

Prvi mali stanovnici i njihove SOS mame došli su u Lekenik početkom 1993. Kada se život u selu uhodao, a broj djece povećao, došao je trenutak za svečano otvorenje sela. Bilo je to 8. listopada 1993., pa je taj dan proglašen Danom SOS Dječjeg sela Lekenik.

Danas SOS Dječje selo Lekenik može smjestiti sedamdesetak djece. O odgoju i njezi djece svakodnevno se brine 15 SOS mama u 15 SOS kuća.

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner osnovan je s ciljem da djeci ponudi sigurno i udobno mjesto za obrazovni, kreativni i socijalni razvoj. Od siječnja 2007. godine djeluje u sklopu SOS Dječjeg sela Lekenik. Centar u radu primjenjuje moderne pedagoške metode, a s djecom rade stručnjaci pedagoškog, psihološkog, socijalnog kao i stručnjaci drugih profila.

Društveni centar nudi različite sadržaje za djecu od dramske, računalne, plesne, šahovske, radionice, robotike, glazbenih aktivnosti (rock band, violina), do slobodnog kreiranja vremena kroz različite društveno zabavne igre.

Mala računalna radionica ima uvijek zainteresirane članove koji vrlo rado provode slobodno vrijeme na računalima učeći, igrajući igrice i surfajući internetom. Instrukcije iz matematike, fizike, engleskog i njemačkog jezika, kao i ostalih školskih predmeta su, također, vrijedan edukativni sadržaj za djecu koja imaju poteškoća sa savladavanjem školskog gradiva ili žele unaprijediti svoja znanja.

Mala igraonica namijenjena je predškolskoj djeci, uzrasta od tri do pet i pol’ godina, a Velika igraonica djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole. U igraonici djeca provode vrijeme crtajući, igrajući se, bave se malim aerobikom, gledaju edukativne filmove i emisije za djecu, pišu zadaće, uče. Poseban dio Igraonice zove se Eko patrola, a njihov zadatak je održavati okoliš čistim i urednim, sakupljati otpad, reciklirati, saditi cvijeće i druge zelene biljke.

Za djecu sklonu umjetnosti pripremamo i kreativne radionice kao što su hobby art i likovna radionica, gdje djeca izrađuju predmete od gline, crtaju na svili, izrađuju lutke za lutkarske predstave i slikaju. Dramska radionica pripremi svake godine barem dvije predstave koje djeca izvode pred publikom u Centru, kao i na gostovanjima. U glazbenoj radionici djeca uče svirati različite istrumenete (gitara, bubnjevi, klavijature), a kroz tu radionicu je nastao i djeluje pravi rock band pod nazivom “Glazbeni sanjari”. Pokrenuta je i Parlaonica, gdje djeca uče razgovarati, raspravljati i izražavati vlastito mišljenje o aktualnim temama, na civiliziran način.

Kulturni i sportski događaji u Zagrebu i Sisku su, također, nešto što djeca i mladi redovito posjećuju, kako bi uživali u novim filmskim ostvarenjima, kazališnim predstavama i nogometnim utakmicama naših klubova i reprezentacije, kao i drugim sportskim događajima.

Rad Društvenog centra organiziran je svih sedam dana u tjednu. Ovisno o školskim obavezama, djeca imaju mogućnost sudjelovati u različitim aktivnostima, koje se vremenom nadopunjuju, u skladu s njihovim interesima.

SOS Dječje selo Ladimirevci

SOS Dječje selo Ladimirevci drugo je SOS Dječje selo u Hrvatskoj smješteno dvadesetak kilometara od Osijeka, u valpovačkom selu Ladimirevci. Ovo je selo poznato po brizi i ljubavi mještana koji se trude Ladimirevce učiniti lijepim i ugodnim mjestom za življenje. Ladimirevčani su sami, vlastitim sredstvima i radom, izgradili osnovnu školu, a kad su započeli razgovori o mogućoj lokaciji budućeg SOS Dječjeg sela u istočnoj Slavoniji, nisu sakrivali svoje oduševljenje. Valpovačka općina ustupila je SOS Dječjem selu Hrvatska 50.000 četvornih metara zemljišta. Selo je izgrađeno 1995. godine, a otvoreno je 1997. godine.

Danas, u 16 SOS kuća odrasta osamdesetero djece, koji čine zajedništvo u sigurnoj i brižnoj sredini koju zovemo Dječje selo. Obiteljski model skrbi je model kojim našoj djeci želimo osigurati sigurno okruženje i ljubavlju ispunjeno odrastanje. U tome koristimo suvremene odgojne metode bazirane na pedagoškim i psihološkim znanjima, koja usvajamo permanentnom edukacijom svih naših SOS mama, SOS teta, te stručnih pomagača poput psihologa, pedagoga, socijalnih radnika.

Najbolji interes djece promičemo kroz individualna razvojna planiranja kojim osiguravamo da svako dijete dobije pomoć koja mu je potrebna ili da ga razvojno usmjerimo na područje njegovih interesa i najvećih mogućnosti.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument na kojem se zasniva Politika zaštite djece u SOS Dječjem selu, a koji određuje načela i smjernice našeg rada, a dječja prava i politika za zaštitu djece poznata su svim našim djelatnicima, te se i naš odgoj čvrsto temelji na vrijednostima ravnopravnosti, tolerancije, međusobnog poštivanja i uvažavanja, pomaganju, zajedništvu i nenasilju.

(Kada dođete u Dječje selo, pored SOS obitelji, u njemu možete pronaći pedagoškog pomoćnika i seoskog majstora koji sa svojim obiteljima žive integrirani u Dječjem selu. Svi oni zajedno integrirani su u lokalnu zajednicu. Pored infrastrukture Dječjeg sela izgrađena je i sportska dvorana u okviru osnovne škole, te četiri nove učionice, što je bio poklon lokalnoj zajednici.

Dječje selo u suradnji sa lokalnom zajednicom sudjeluje u različitim projektima kojima se djeca uče novim znanjima i životnim vještinama. Sportska, glazbena, likovna, dramska, novinarska i plesna radionica, neke su od aktivnosti koje se kontinuirano provode u Dječjem selu i u kojima mogu sudjelovati i djeca iz lokalne zajednice.

Kada dođete u Dječje selo, pored SOS obitelji, u njemu možete pronaći pedagošku pomoćnicu i seoskog majstora koji sa svojim obiteljima žive u Dječjem selu. Svi oni zajedno integrirani su u lokalnu zajednicu i sudjeluje u njenom životu.  Djeca na taj način uspostavljaju odnose s drugima, uče važne vještine i razvijaju kompetencije za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i društvu općenito.

SOS obitelji uspostavljaju i njeguju veze s drugim obiteljima iz zajednice. Djeca iz SOS Dječjeg sela posjećuju svoje prijatelje u lokalnoj zajednici, a obitelji iz lokalne zajednice provode slobodno vrijeme u šetnji ili igri na igralištu SOS Dječjeg sela. Djeca iz lokalne zajednice također sudjeluju u aktivnostima organiziranim za djecu iz SOS Dječjeg sela. Svoje resurse sa lokalnom zajednicom SOS Dječje selo Ladimirevci dijeli i kroz aktivnosti mobilnog tima i logopeda.

SOS obitelji, kao i sve druge obitelji, koriste dostupne javne službe u lokalnoj zajednici, sudjeluju u lokalnim manifestacijama i svečanostima te pristupaju različitim organiziranim aktivnostima, sportskim klubovima i umjetničkim radionicama. Tako djeca iz SOS Dječjeg sela imaju dugogodišnju tradiciju uključivanja u NK Ladimirevci i NK Valpovo, Narodnu tehniku Valpovo, Udrugu „Mladi poduzetnik“ Ladimirevci i Planinarsko društvo „Zanatlija“ Osijek. Osim novih vještina i vrijednih postignuća, djeca kroz ove aktivnosti jačaju svoje socijalne kompetencije i stvaraju nove kontakte i prijateljstva. Obiteljski oblik skrbi u SOS Dječjem selu Ladimirevci promovira se i kroz obiteljska ljetovanja i obiteljske izlete, kao na primjer kupanje u Bizovačkim toplicama, posjeta ZOO Osijek, kino i kazališne predstave u Osijeku.

2. Programi za mlade SOS Zajednica mladih

SOS Dječje selo se snažno zalaže za mlade osobe bez roditeljske skrbi i mlade u riziku od gubitka roditeljske skrbi. Mi vjerujemo da čvrsti odnosi s brižnim odraslim osobama mogu biti prekretnica u životima ovih mladih ljudi. Pružanjem kvalitetnih usluga za razvoj mladih osiguravamo da mlade osobe neće biti prepuštene same sebi i da će dobiti podršku za samoostvarenje, čime se u konačnici pridonosi razvoju njihovih obitelji, zajednica i društava.

Od dana kada dijete uđe u SOS Dječje selo sva briga je usmjerena cilju da postanu samostalni, samodostatni, aktivni članovi društva i da preuzmu odgovornost za svoju životnu situaciju, zaposlenje i brigu za sve svoje potrebe. Širok spektar usluga i programa za mlade podržava ovaj proces osamostaljenja:

  1. Usluga smještaja u SOS Zajednicama mladih
  2. Program pripreme za izlazak iz skrbi
  3. Program polusamostalnog života
  4. Program praćenja
SOS Zajednica mladih

Nakon završetka osnovne škole, djeca iz SOS Dječjeg sela upisuju neku od redovnih srednjih škola, prema svom izboru, a život nastavljaju u jednoj od četiri SOS Zajednice mladih.

SOS Dječjem selu Lekenik organizacijski pripadaju dvije Zajednice mladih, jedna u Zagrebu i jedna u Velikoj Gorici. SOS Dječjem selu Ladimirevci organizacijski pripadaju dvije Zajednice mladih, i to obje smještene u Osijeku.

SOS Zajednice mladih obiteljske su kuće smještene u urbanim središtima gdje su mladim osobama dostupne različite srednje škole, ali i brojni drugi sadržaji koji podupiru njihov razvoj i samoostvarenje. U jednoj SOS Zajednici mladih živi do 14 mladih srednjoškolaca oba spola gdje borave tri do četiri godine, ovisno o trenutku završetka srednje škole. Nakon završetka srednje škole i izlaska iz Zajednice mladih svoj put mogu nastaviti uključivanjem u neki od programa naknadne skrbi.

Briga u Zajednicama mladih usmjerena je na područja važna za njihov razvoj i temelji se na osposobljavanju i osnaživanju mladih u području fizičkog, psihičkog, emocionalnog i socijalnog razvoja, razvoja vrijednosnog sustava, obrazovanja, a potom i zapošljavanja i rješavanje stambenog pitanja.

Na tom trnovitom putu odrastanja, za mlade osobe svakodnevno skrbi voditelj Zajednice mladih i odgajatelji, a koji su po struci humanističkih ili srodnih zanimanja, uz dodatnu educiranost u području razvoja mladih. Svi djelatnici koji rade s mladima preuzimaju vodeću ulogu u usmjeravanju i podržavanju razvoja mladih ljudi i služe im kao uzori, mentori i učitelji. Stručnjaci su na raspolaganju u svako doba, za savjet, podršku, utjehu ili kakvu drugu pomoć.

Osim toga, povezanost Zajednica mladih i SOS obitelji u Dječjem selu je stalna, a najveća radost svih je za vrijeme vikenda i blagdana kada se susreću braća i sestre i dijele svoja nova životna iskustva.

Program pripreme za izlazak iz skrbi

Mlade osobe bez roditeljske skrbi ili u riziku od gubitka roditeljske skrbi ubrajaju se u najranjivije skupine, naročito kada su pri kraju svog srednjoškolskog obrazovanja i kada su suočeni s nizom dilema i nesigurnosti te trebaju dodatnu stručnu podršku kako bi u svijet odraslih i potpunu samostalnost ušli ojačani potrebnim znanjem i vještinama te emocionalno stabilni.

Tijekom života mlade osobe u Zajednici mladih puna pozornost stručnjaka koji svakodnevno brinu o njima posvećena je ovom razdoblju života, a svakodnevne aktivnosti usmjerene su tom cilju. Na tom putu, mladima je osigurana i dodatna podrška kroz ulogu stručnog suradnika za rad s mladima na pripremi za izlazak iz skrbi.  Rad stručnog suradnika temelji se na suradnji s mladom osobom tijekom završne godine srednje škole i njihova boravka u Zajednici mladih te odgajateljem s ciljem podrške i osnaživanja mlade osobe za sljedeći korak ka polusamostalnom ili samostalnom životu.

Za stručnjake:

Smjernice za stručni rad pripreme za izlazak iz skrbi mogu se pronaći u Praktičnom vodiču izrađenom kroz međunarodni projekt Priprema za izlazak iz skrbi te u Priručniku za osnaživanje mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi- Okvirko.

Za mlade:

Mladi u procesu pripreme za izlazak iz skrbi podršku i savjete mogu potražiti putem Facebook stranice Priprema za izlazak iz skrbi.

Program polusamostalnog života i Program praćenja

Podršku i pomoć mladima koji izlaze iz SOS Zajednica mladih nastavljamo pružati kroz programe naknadne skrbi gdje uz podršku i nadzor naših stručnjaka uspješno završavaju studij, pronalaze posao, odrađuju pripravnički staž ili one prve najteže godine samostalnog življenja. To vrijeme mladi nastoje iskoristiti i za štednju, stjecanje novih životnih vještina ili dodatno formalno i neformalno obrazovanje.

Podršku i pomoć mladima koji izlaze iz SOS Zajednica mladih nastavljamo pružati kroz programe naknadne skrbi gdje uz podršku i nadzor naših stručnjaka uspješno završavaju studij, pronalaze posao, odrađuju pripravnički staž ili one prve najteže godine samostalnog življenja. To vrijeme mladi nastoje iskoristiti i za štednju, stjecanje novih životnih vještina ili dodatno formalno i neformalno obrazovanje.

Po izlasku iz Zajednice mladih, mladi se mogu priključiti Programu polusamostalnog života kroz koji im se pruža savjetovana i financijska podrška. Za mlade koji su zaposleni ili u potrazi za zaposlenjem i do tri godine nakon završetka srednje škole, a za mlade koji studiraju, do kraja studija, odnosno i do godinu dana nakon završetka studija.

Samostalni život

Kruna našeg rada svakako se očituje u pojedincima koji su danas samostalne i ispunjene odrasle osobe, pune razumijevanja, ljubavi i poštovanja prema sebi i svojim bližnjima te, što je najvažnije, oni koji su zasnovali svoje obitelji, djecu podižu u stabilnoj zajednici punoj sreće i ljubavi.

U idućim videozapisima pogledajte svjedočanstva naših mladih osoba, koji su, nakon izlaska iz skrbi, pronašli način kako voditi sretan i uspješan život. Ponosimo se njima!